
Foto: Emma Smith
International Blue Cooperative
Demos arbeider som representant for Norge i et konsortium for å etablere en felles global plattform for omsetting av lavtrofiske arter, mikro og makroalger.
Konsortiet (IBC), som i dag består av 15 EU land samt Canada, Alaska, Sør og Vest Australia, Grønland og New Zealand som internasjonale partnere, skal tilby et felles marked for omsetting av råstoff fra lavtrofiske arter, mikro og makroalger. I tillegg skal det arbeides for et felles sertifiseringssystem for kvalitet og karbonfangst, innovasjonsprosjekter sammen med forskningsmiljø på nye arter til dyrking men også videreforedling av biomaterialer mm. Et felles løft med akademia er også avgjørende for å løfte feltet opp og skape framtidige arbeidsplasser lokalt.
I prosjektet kobles forskning med store næringsaktører og en rekke småbedrifter som høster i småskala. Denne felles satsingen vil hjelpe dem ut i verden, og Vestland er det stedet i Norge som er best egnet til akkurat dette.
Prosjekteier: Demos Norge og International Blue Cooperative.
Hovedpartnere internasjonalt: European Commission, BNP Paribas, Lloyds Register, Portuguese Ministry of the Sea, CDRQ, Gold Standard, Climate Seed, BioMarine Business Convention
Norske partnere: Nofima og Norsk Taredyrkerforening
Initiativet er støttet av Norce, NMBU, VIS, Sintef, Tarenettverk Nord, Ocean Innovation Katapult, Mattilsynet, REV Ocean mfl.
Norge har en av verdens lengste kystlinjer, med et enormt potensial for høsting av villtare og for dyrking av mikro og makroalger. Regjeringens handlingsplan for bioøkonomi peker på alger som Norges nye vekstnæring. Det er estimert at det finnes ca 20-50 millioner tonn stortare langs kysten vår – i dag høstes kun ca 160.000 tonn. Selv dette relativt lille volumet (I forhold til total tilgjengelig mengde) danner grunnlag for en milliardindustri for produksjon av alginat.